Ανιχνεύοντας φυσικά αντιοξειδωτικά
Ο οργανισμός διαθέτει αντιοξειδωτικά ένζυμα (κυρίως) για να προστατευτεί από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Παράλληλα όμως προσλαμβάνει αντιοξειδωτικές ουσίες και μέσω της τροφής. Μία ουσία που παράγεται σε όλα σχεδόν τα κύτταρα και είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό είναι το Η2Ο2 (οξυζενέ). Τα κύτταρα διαθέτουν μηχανισμό εξουδετέρωσης του Η2Ο2 με τη βοήθεια του εξειδικευμένου ενζύμου της καταλάσης. Η καταλάση ανιχνεύεται εύκολα στην πιπεριά εάν της προσθέσουμε οξυζενέ διότι από τη διάσπασή του παράγονται φυσαλίδες. Το ένζυμο καταλάση υπό την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας ή ακραίων τιμών PH χάνει τη δομή του και την ικανότητα διάσπασης του Η2Ο2.
Ημέρες Συμμετοχής:
10/05/2017
Διοργάνωση:
Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών