Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες. Από την κατανόηση της λειτουργίας του και των μηχανισμών μέσα από τους οποίους αυτό προκαλεί την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό, έως τις μεθόδους αντιμετώπισης ή πρόληψής του, η επιστημονική έρευνα του Δρ. Χρούσου έχει επηρεάσει γενιές επιστημόνων και έχει αλλάξει την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε αυτόν τον συχνό συνοδοιπόρο μας, που λέγεται στρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή αν πραγματικά την επιδιώξουμε!».
Ο Γεώργιος Χρούσος από το 2010 κατέχει την Εδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρίν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.
Έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 130,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δείκτη Hirsch 178, μια αδιάψευστη μαρτυρία της σημασίας και επιρροής της έρευνάς του (Google Scholar, Σεπτέμβριος 2017). Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στήν Κλινική Ιατρική, αλλά και στήν Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Ο κ. Χρούσος είναι ο μοναδικός Ελληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 250 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.
Στρες, Καθημερινότητα, Νόσος και Γήρανση, Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;|| Ημερομηνία & Ώρα: 2 Μαΐου 2018, 19.00 – 20.00