Το μέλλον μας στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης; | Γιάννης Ιωαννίδης
Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της εντυπωσιακής εξέλιξης των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πώς προσδιορίζονται οι ισορροπίες από τις ευκολίες μέχρι τους κινδύνους κατά την εφαρμογή της; Πού εντοπίζονται οι επιδράσεις της στη βιωσιμότητα και την επιβίωση; Ποια είναι τα ηθικά διλήμματα που ακολουθούν αυτή τη σπουδαία τεχνολογική επανάσταση;
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», καθώς επίσης και Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει πτυχίο από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, MSc στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard University και διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το University of California – Berkeley. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα, υποδομές δεδομένων και ψηφιακά αποθετήρια, κλιμακώσιμη επεξεργασία δεδομένων, αναλυτική δεδομένων και κειμένων, εξατομίκευση και συστήματα συστάσεων, θέματα για τα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια. Το έργο του συχνά εμπνέεται από προβλήματα διαχείρισης δεδομένων, που ανακύπτουν στο χώρο της βιομηχανίας ή σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως οι επιστήμες ζωής, οι φυσικές επιστήμες, η βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά. Είναι συντονιστής πολλών έργων έρευνας, καινοτομίας και ηλεκτρονικών υποδομών, όπως της Ευρωπαϊκής υποδομής δεδομένων OpenAIRE για την υλοποίηση της ανοιχτής πρόσβασης σε όλα τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και κύριος εταίρος πολλών δεκάδων άλλων αντίστοιχων έργων, όπως του εμβληματικού Ευρωπαϊκού έργου Human Brain Project για την μελέτη το ανθρώπινου εγκεφάλου και της εθνικής εμβληματικής δράσης «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία» για την παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών σε ασθενείς.
Ο κος Ιωαννίδης είναι Fellow των επιστημονικών οργανώσεων ACM και IEEE, μέλος της Academia Europaea, ενώ του έχουν απονεμηθεί πολλά ερευνητικά και διδακτικά βραβεία. Υπηρετεί ως γραμματέας/ταμίας της ACM, είναι μέλος του ACM Europe Council, καθώς και του Συμβουλίου Στρατηγικής Διαχείρισης του SDSN Greece (Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών). Είναι ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (European Strategy Forum on Research Infrastructures – ESFRI), έχοντας επιλεγεί ως αντιπρόεδρός του και μέλος του ESFRI Executive Board, καθώς και εκπρόσωπος του ESFRI στην Ομάδα Προβληματισμού για τις Ηλεκτρονικές Υποδομές (e-Infrastructures Reflection Group – e-IRG).