Με επιτυχία διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το Patras Science Festival. Περισσότεροι από 6.500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις δράσεις του Φεστιβάλ κατά τις 4 ημέρες διεξαγωγής του. Από αυτούς 3.000 ήταν μαθητές σχολείων και μικρά παιδιά, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαθητές από σχολεία της Δυτικής Ελλάδας.
Τέσσερις ημέρες γεμάτες επιστήμες για όλες τις ηλικίες. Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή η πρωινή ζώνη ήταν αφιερωμένη στους μαθητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι απογευματινές και οι βραδινές δράσεις φιλοξενήθηκαν σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης (Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, Royal Theater, Θέατρο Act, Tag café, Συνδετήρας, και Βιβλιοθήκη ΕΑΠ) και απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό. Η γιορτή κορυφώθηκε με την πρωινή ζώνη το Σάββατο 11 Μαΐου στο ΕΑΠ καθώς και με την Τελετή Λήξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Στο Patras Science Festival συμμετείχαν 60 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οργανώθηκαν 42 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 17 εργαστήρια για παιδιά, 18 ομιλίες, 9 workshops, αστροπαρατήρηση, κρυμμένος θησαυρός, ξεναγήσεις και stand Up Science ανακαλύπτοντας «το μέλλον της επιστήμης – (το) δικό μας παρόν».
Τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς φήμης, ο Καθηγητής Πληροφορικής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο αστροφυσικός Δρ. Μάνος Δανέζης και ο Διευθυντής Ερευνών ΙΒΦΧΒ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Στάθης Γκόνος βρέθηκαν στην Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις ομιλίες τους, η οποία άνοιξε με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάτρας ερμηνεύοντας και παρουσιάζοντας τις υπέροχες μελωδίες τους. Οι επιστήμες που εκπροσωπήθηκαν και παρουσιάστηκαν στις διάφορες δράσεις του Φεστιβάλ ήταν πολλές και διαφορετικές, από Φυσική, Χημεία και Μαθηματικά, μέχρι Γεωλογία, Επιστήμες Περιβάλλοντος και Επιστήμες Υγείας.
Σε εκατοντάδες παιδιά που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουν την επιστήμη με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εισπράττοντας ερεθίσματα και παίρνοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους, από τους ειδικούς. Διαδραστικά εκθέματα, live πειράματα, εργαστήρια για παιδιά και παιχνίδια που συνδύαζαν το παιχνίδι με την επιστημονική μάθηση δημιούργησαν μια ευχάριστη και χαρούμενη εμπειρία με στόχο η γνώση να γίνει πιο προσιτή και κατανοητή. Παράλληλα, το ενήλικο κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια σειρά από πρωτότυπα εργαστήρια και σε επιστημονικούς διαλόγους καθώς και να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς.
Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.